فرآیند بازیافت آب صنعتی موجود در پساب معادن و استفاده مجدد از آن همواره یکی از مهمترین نیازمندی های معادن کشورمان بوده و است لذا با توجه به کمبود آب های زیر سطحی و هزینه ای سرسام آور استحصال آب و نیز آلایندگی پساب صنعتی حاصل از شست و شوی محصولات تولیدی معادن استفاده از تیکنر امری اجتناب ناپذیر است.
تیکنر چیست؟
تیکنر به منظور تصفیه پساب معادن همچون آهن، مس، آلومینیوم، سنگبری ها، کارخانجات کاشی و سرامیک و ماسه شویی ها طراحی و ساخت می گردد
از آنجایی که پساب این صنایع حاوی ذرات معلق و TSS بالایی می باشد، می توان با طراحی و ساخت تیکنر، از آب تصفیه شده در خط تولید استفاده نمود و در هزینه های بهره برداری واحدهای تولیدی صرفه جویی بالایی ایجاد نمود
در طراحی و ساخت تیکنر، پساب ورودی دارای جامدات بالایی می باشد و به دلیل اختلاف دانسیته بین ذرات و مایع، این ذرات ته نشین گردیده و به صورت جریان تغلیظ یا Under flow از کف مخزن جدا می گردد. آب تصفیه شده در جریان سر ریز Over flow خارج می گردد.
سازه و مخزن تیکنر:
شاید با توجه به حجم ، عملکرد ، نوع طراحی و مکان در نظر گرفته شده در فلوشیت کارخانه ، سازه و بدنه تیکنر و در کل اجرای فندانسیون و سیویل تیکنرها ، مهمترین بخش از اجرا ، ساخت و همچنین نگهداری یک تیکنر باشد..
طراحی سازه و بدنه تیکنر پس از طراحی با نرم افزارهای مهندسی از قبیل ABAQUS ، CATIA ، SOLIDWORKS و…. و سپس محاسبه متریال ، جنس و ضخامت بدنه ، خرپاها ، ستونها ، پل و … با توجه به اعمال انواع تنش های استاتیکی و دینامیکی از قبیل وزن مخزن ، نیروی گریز از مرکز پاروها و درایو ، وزن پالپ وارد شده ، تنش های ناشی از باد و زمین لرزه و تمامی تنش های احتمالی دیگر با توجه به مکان جغرافیائی و … نیاز به تحلیل ، بهینه سازی و اصلاح سازه تیکنر است.
پارامتر مهم و حساس دیگر در طراحی سازه تیکنر، طراحی و اجرای فندانسیون تیکنر می باشد که عاملی تاثیرگذار در استحکام و ایمنی مخزن می باشد.
در طراحی و ساخت سازه تیکنر ، پارامتر اساسی دیگر نوع پوشش و رنگ مخزن می باشد . با توجه به PH پالپ ورودی ، خاصیت اسیدی و همچنان درصد جامد اندازه ذرات و مشخصات پالپ، از انواع پوشش رابرلاینینگ، رنگ های چندلایه اپوکسی و … استفاده میشود.
در مجموع در طراحی و ساخت تیکنر با استفاده از مدلسازی ریاضی و نرم افزارهای مهندسی می توان قطر و ارتفاع را محاسبه نمود.